TOSOBASA

Élménybeszámolók: filmekről, könyvekről, étkekről.

Címkék

animáció (4) bradbury (1) budapest (1) coelho (1) családi (1) dráma (5) étek (4) eztolvassuk (2) fantázia (1) film (11) kávézó (1) kisfilmek (3) könyv (3) márai (1) marquez (1) muffin (1) pk dick (1) rejtő (1) scifi (2) sör (6) süti (1) szerb antal (1) teszt (3) vígjáték (1) Címkefelhő

Linkblog

2009.01.10. 00:49 Kolbi

Néhány szó, néhány filmről

Címkék: film

Rendhagyó, egyes filmekről csak röviden értekező bejegyzést publikálok ezúttal, mivel egyelőre nem érzek magamban elég készséget ahhoz, hogy mindegyikről külön-külön, önálló bejegyzésben nyilatkozzak, vagy egyáltalán, hosszasabb elemezgetésbe kezdjek.

ADAMS AEBLER / ÁDÁM ALMÁI

Néhány érdekes gondolatot, valamint szemléletmódot felvonultató film, néhol morbid helyzetkomikummal fűszerezve. Egy mikroközösségbe büntetésből bekerülő férfi (balra) a néző számára is irreális környezetben találja magát, majd lassan elkezd fény derülni  a körülmények indokaira is. Egy megtekintést mindenképpen megérdemel szerintem, az elején taglalt okokból.

 

AMERICAN PSYCHO / AMERIKAI PSZICHÓ

Ez a film nem tetszett. Nem tetszett, mert öncélúságba áthajló az erőszakossága. Értelmetlenül zajlik a pusztítás, az egész film céltalansága nem nyújtott számomra élvezetet. Egy juppi mészáról. És kész, ennyi, össze is foglaltam az egész filmet... Rendben, van benne pár jó jelenet is: egyik a képen látható (Is that a rain coat?! Yes, it is!), eltalált volt a láncfűrésszel célbadobás is, valamint a telefonálós rész is hatásos. De egyébként? Kidobott időnek éreztem. Állítólag könyvben egyébként jobb, de amíg nem felejtem el ezt a filmet, nem hiszem belevágok.

 

DAS LEBEN DER ANDEREN / MÁSOK ÉLETE

Egy jó film az NDK pártállami, államrendőrség által uralt világáról. A történet középpontjában egyrészről egy művészházaspár (színésznő + rendező), másrészről pedig a Stasi egy tisztje áll. Tetszett a kor vizuális, illetve hangulati megjelenítése. Mindenképpen eredeti nyelven, felirattal érdemes megnézni. Szóba kerül benne amúgy Magyarország is, méghozzá elgondolkodtató aspektusban. Summa summarum: ajánlom.

 

DEN BRYSOMME MANNEN / A KIÁLLHATATLAN

Elgondolkodtató, hatásos képivilágú északi film a modern társadalom értékeiről, vagy ahogy tetszik, éppen az értéknélküliségéről. A történet, valamint a megjelenítés nem ritkán groteszk, de  ez egy szükséges eszköznek bizonyul ennél a filmnél, Andreas szemszögére való ráhangolódást segíti. Nem akarok semmilyen jelenetet előre lelőni, úgyhogy nem is írnék nagyon többet róla. Szerintem ezt is érdemes megnézni, fontos a mondanivalója.

 

THE SHAWSHANK REDEMPTION / A REMÉNY RABJAI

Ez az alkotás is kellemes kikapcsolódásnak bizonyul, ráadásul az ember nem érzi vontatottnak, holott elég hosszú filmről van szó. A sztori szinte teljes egészében a börtönben játszódik, felvonultatva természetesen a sablonos elemeket is (őrök brutalitása, hátultöltős rabtársak, bezártságártalom), de ezen a körön szerencsére sikerül túlmutatni. Néhol kicsit kiszámítható (de csak néhol, van benne pár meglepőbb fordulat is), de ennek ellenére mindenképpen megnézésre érdemes, mert leköti az embert. 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tosobasa.blog.hu/api/trackback/id/tr2868054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

defter 2009.01.10. 17:10:59

a remény rabjai tényleg nagyon jó, egyike a kevés jól sikerült King adaptációnak.

amerikai pszichóban számomra az a legemlékezetesebb jelenet, mikor a titkárnője szerelmet vall... :)

többit még nem láttam, de listán van.
süti beállítások módosítása