TOSOBASA

Élménybeszámolók: filmekről, könyvekről, étkekről.

Címkék

animáció (4) bradbury (1) budapest (1) coelho (1) családi (1) dráma (5) étek (4) eztolvassuk (2) fantázia (1) film (11) kávézó (1) kisfilmek (3) könyv (3) márai (1) marquez (1) muffin (1) pk dick (1) rejtő (1) scifi (2) sör (6) süti (1) szerb antal (1) teszt (3) vígjáték (1) Címkefelhő

Linkblog

2008.12.16. 22:18 Kolbi

Ezt olvassuk most 2.

Címkék: könyv rejtő marquez eztolvassuk

Újabb helyzetjelentés az aktuális könyvélmény tárgyáról, bővebben a lapozás után.

 

Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején -Kolbi

Ez a könyv az első, amit Márquez-től olvasok, szóval egyelőre még kóstolgatom, ízlelgetem a stílusát. Eléggé a könyv elején tartok még (ó, az a csodálatos vizsgaidőszak), úgyhogy sok mindent most még nem tudok róla elmondani.

Mindenesetre annyit talán érdemes megjegyeznem, hogy olvasva a könyvet az általa körvonalazott világ igen erőteljesen jelenik meg az ember lelki szemei előtt, tehát lehet mondani, hogy a helyszín, kultúrkör, szereplők jellembeli jellegzetességeinek átadása eléggé erőteljes, intenzív.

Ez egyébként, tehát maga a hangulatközvetítés, számomra igen jelentős elvárás a könyveket illetően.

 

 

Rejtő Jenő: Piszkors Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára - defter

Vizsgaidőszak van így nem igazán jut idő olvasásra, de mégis jó lenne valami kellemes, szórakoztató, könnyed kis könyvet olvasni, hát persze, hogy Rejtőt! Ezt a művét még nem ismertem, de a címe már egy kiadós rekeszizom tornát sejtet. Jól ismert karaktereket ígér:Piszkos Fredet, akit mindenki utál, és mindenki tisztel, és Fülig JImmyt, akit mindenki kedvel és mindenki tiszteli (rettegi) a pofonjait. Ennek ellenére a negyedik fejezetbe kezdek bele, és még sehol sincsenek, de az eddigiek alapján, ha elő sem kerülnek is remek történet lesz.
Főhösünk reménytelenül szerelmes, és reménytelenül lusta, ám egyben irtózatosan gazdag is. Szerelme meghódításának elősegítésül a világhírt tűzi ki célul. De ötlete nincs, hogy érhetné el ezt, így hát felad egy hirdetést. Amire jelentkezik is rengeteg pénzéhes "sztárcsináló". Egyikük leveléből részlet:
 

Hirdetését olvastam és ajánlatom a következő: Ön világhírű lehet, ha örökbefogad és nekem ajándékozza vagyonát, azután gyalog, vagy úgynevezett roller nevű játékgörgőn elzarándokol Kalkuttába és útközben mindenhol azt hirdeti, hogy a nyerskoszt csodákat művel! E marhaságnak híre menne, nevét megismernék a világ mind a négy sarkában, mivel így szólna az emberiség: "No lám csak...".
 

A könyv egyébként megtalálható a Magyar elektronikus könyvtárban is, a 4. fejezet első pár bekezdését mindenképp ajánlom:
 

Az emberi részvét éppen fordítottja egy kirándulásnak. Mennél távolabb fekszik térben a szánalom célja, annál gyorsabban és kényelmesebben eljut hozzá megértő embertársainak szíve!

mek.niif.hu/01000/01038/01038.htm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tosobasa.blog.hu/api/trackback/id/tr86827085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása