TOSOBASA

Élménybeszámolók: filmekről, könyvekről, étkekről.

Címkék

animáció (4) bradbury (1) budapest (1) coelho (1) családi (1) dráma (5) étek (4) eztolvassuk (2) fantázia (1) film (11) kávézó (1) kisfilmek (3) könyv (3) márai (1) marquez (1) muffin (1) pk dick (1) rejtő (1) scifi (2) sör (6) süti (1) szerb antal (1) teszt (3) vígjáték (1) Címkefelhő

Linkblog

2008.11.27. 00:17 defter

Ezt olvassuk most

Címkék: scifi könyv szerb antal eztolvassuk pk dick

Új rovatot indítunk piciny blogunkkon. Ahogy a címe is mutatja, éppen folyamatban lévő olvasmányaink bemutatása a cél, egy pár soros vélemény az eddigi oldalak után, rövid ismertető.

 

Philip K. Dick: Kizökkent idő   -   defter

Ezt a könyvet a címe miatt vettem meg. Persze az is benne volt, hogy már régóta el akartam valamilyen regényt olvasni Dicktől, de olyat aminek még nem láttam filmes adaptációját.

A történet vmikor az 50-s évek végén játszódik Amerikában,  a főszereplő Ragle Gumm háborús veterán. Hősünk abból él, hogy egy napilapban megjelenő rejtvényt mindig sikerrel fejt meg, majd beküldi. A játékosok között egy verseny van, és amióta ő elkezdte a játékot ő a legjobb, ő az első ebben.  Ezért szép kis összeget kap, szinte jobban megél belőle, mintha rendes munkája lenne. De apró jelek arra utalnak, hogy ez a játék csak vmi álca, és igazából valami sokkal fontosabb dolgot csinál, mikor egy-egy ilyen rejtvényt megfejt. Ugyanakkor egyre több furcsaság tűnik fel az életében és egyre jobban elkezd kételkedni a körülötte valóságként ismert dologban. Az olvasó is így van, pár zavaró apróság a hétköznapi dolgok leírásában, mintha arra utalna, hogy egy alternatív Földön játszódik a történet. 
Mindenesetre érdekes, olvasmányos, kíváncsi vagyok mi sül ki belőle.  

 

Szerb Antal: Utas és holdvilág   -   Kolbi

Eddigiek alapján ez egy hangulatokat remekül megragadó regény. Engem alapvetően Kosztolányi Dezső Esti Kornél című könyvére emlékeztet, ami részemről egy pozitív elismerésnek számít.

Maga a történet egy olaszországi nászút keretei között bontakozik ki, a főszereplő múltba révedésével. A műben a jellemrajzok igen fontos szerepet kapnak, egyes elméletek szerint Szerb a vele kapcsolatba hozható emberi vonásokkal töltötte meg a szereplőit, legyen az adott jellemző negatív, pozitív, benne is meglévő, vágyott, vagy éppen elkerülni kívánt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tosobasa.blog.hu/api/trackback/id/tr86790621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása