Ezúttal újfent a gasztro-titán énemet szerepeltetem, egy sütemény, illetve egy leves receptjének publikálásával. Képpel ezúttal nem szolgálhatok, majd talán később pótlom. A kakaós csiga eredeti receptje ITT, míg a sajtkrémlevesé ITT található. Mindkettőn módosítottam valamennyit a saját ízlésem szerint.
Kakaós csiga
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 tojás
6 dkg vaj
5 dkg porcukor
fél tasak szárított élesztő
1,25 dl cukrozott tej
0,5 kk. só
5 dkg vaj
Nesquik kakaópor
csokoládé
1 tojás
porcukor
Elkészítés:
A langyos tejben felfuttatott élesztőt összekevertem a vajjal, a felvert tojással, a cukorral, illetve a sóval, majd a liszt hozzágyúrása után meleg helyen megkelesztettem.
Ezek után a tésztát közel téglalap alakúra nyújtottam, a felolvasztott vajat szétterítettem rajta, majd meghintettem a kakaóporral és az apróra vágott csokoládédarabokkal.
Miután feltekertem, levágtam a két végét (oda nem nagyon szokott kakaó jutni). Az így kapott hengert 12 egyenlő részre vágtam, majd a „felkapszlizott” muffintepsibe fektettem, a nagyobb felületű oldalával lefele. (Tehát, hogy látsszon a belseje.)
Rövid pihentetés után, miközben a sütőt 180 fokra előmelegítettem, megkentem a csigákat felvert tojássárgájával, illetőleg meghintettem a porcukorral.
20 perc körüli sütés elegendő.
Vélemény:
Jól bevált recept, már sokszor elkészítettem.
Sajtkrémleves
Hozzávalók:
10 dkg vaj
1/2 liter tej
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. liszt
só, bors, szerecsendió, bazsalikom
15 dkg reszelt trappista
bacon
kifli
Elkészítés:
A felforrósított vajon megpároltam az apróra vágott hagymát, majd a liszt hozzákeverésével rántást készítettem. A tejet két adagban hozzáadtam, majd megfűszereztem, végül pedig hozzáöntöttem a lereszelt sajtot. Addig, míg a sajt felolvadt, kavargattam, nem sokkal utána pedig félrehúztam a platniról.
Ezek után egy másik serpenyőben ropogósra sütöttem a falatnyi darabokra tépkedett szalonnát, majd a kisült zsírban megpirítottam a felkarikázott kiflit.
A sültszalonnát a leves tetejére hintettem, a kifli-darabkákat mellé kínáltam.
Vélemény:
Legközelebb rakok bele valami füstölt sajtot, pl.: parenyicát is, hogy valamivel karakteresebb íze legyen.