Valahogy máma (nem nagy a dráma, ahogy az Amorf Ördögök folytatná) kedvem szottyant egy kicsit sütögetni. Választásom pedig nem másra esett, mint Biri néni hagymás kiflijére.
Hozzávalók (kicsit módosult recept):
30 dkg liszt
3 tojássárgája
1 kk. só
1,5 dl tej
1 zacskó száraz élesztő + 1 dl cukrozott tej
1 kk. olaj
2 fej vöröshagyma
sajt
só, bors
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttattam, majd a liszttel, 2 tojássárgájával, a sóval, illetve a tejjel eldolgozva tésztát gyúrtam belőle. Miután összeállt, hozzágyúrtam az olajat is.
Ezek után lefedve, meleg helyen egy órán át kelesztettem, miközben a hagymát apróra vágtam, a turmixgép megfelelő tartozékával pépesítettem, majd kis olajon megdinszteltem.
Miután a tészta megkelt, többé-kevésbé kör alakúra nyújtottam, elkentem rajta a hagymapempőt, megsóztam, megborsoztam, majd pizzavágóval 16 körcikket vágtam belőle.
Az így kapott szeleteket végül feltekertem, sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem, megkentem a felvert tojássárgájával, végül pedig reszelt sajttal meghintettem.
Fél órán alatt, 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöttem.
Vélemény:
Egész jó lett, így első próbálkozásra. Legközelebb dupla adagot fogok készíteni, mert ez a 16 darab elég hamar elfogyni látszik, főleg így vacsora mellé. Ami változtatást még eszközölni fogok: bátrabb fűszerezés (esetleg valami extrát még hozzá), valamint a töltelék gazdagítása (illetve a felhasznált hagymák számának növelése). Utóbbira több ötlet is van: vagy apróra vágott, kicsit megpirított sonkát keverek a hagymapéphez, vagy pedig a tésztaszeletre hosszában bacon-t fektetek, s úgy tekerem fel. Felmerült továbbá az édes változat elkészítése is, mondjuk diós, fahéjas, vagy éppen csokis kifli formájában. Na, majd elválik, mihez lesz kedvem legközelebb.